Podoby Hromosvodu v roce 2017

Milí příznivci Hromosvodu, potažmo mé autorské tvorby, v září nastalo po náročné sezóně zastavení, po dvaadvaceti letech se mi zachtělo dát trochu pauzu, popřemýšlet kudy dál, abychom jen nežili z podstaty. Zapadlo do toho i Jakubovo rozhodnutí po bezmála deseti letech skončit na postu bubeníka Hromosvodu a Hančino mateřství. Shodou okolností jsme po hektickém koncertním létě ani neměli žádnou vážnější (pod)zimní nabídku na koncert hromosvodí či mertohrubosvodí… takže se to prostě nabízelo. S Divokým tichem, které ještě pořád považuju za nejlepší desku, kterou jsem kdy s kým natočil, jsme díru do světa neudělali, což mě v pauze motivovalo k zamyšlení, jak dál. Ústí z toho tři koncertní varianty pro rok 2017:

  1. od začátku prosince zkoušíme s Vojtou Jindrou z Branu (v posledních letech šestým občasným členem Hromosvodu, mistrem přes všemožné strunné nástroje), od ledna se k nám přidala i Hanka (pro zachování kontinuity pojmenovala své nyní čtyřměsíční dítko Jakub :). V tomto triu chceme v roce 2017 koncertovat nejvíc, oblékáme do nových kabátků starší písně Hromosvodu, pečeme i úplné novinky, Vojta hraje na elektrickou kytaru, já zpívám a střídám klávesy s akustickou kytarou, Hanka housle a vokály. Rodí se cosi komornějšího, méně folkového a snad i modernějšího… Je to takový půlHromosvod v dobrém slova smyslu. Oficiální název zní Ondřej Fencl trio, premiéra bude 3.5. v pražské Balbínově poetické hospůdce, na květen ještě chystáme Liberec (25.5.), pak Vyšehraní (18.6.), dále máme potvrzené podzimní Konstantinovy lázně (7.10.), Chomutov (4.11.), rozjednané Znojmo, Litoměřice… Těšte se, my se těšíme moc… že je něco nového, že se něco děje, že nás to baví a inspiruje, že po letech zas pravidelně chodíme do zkušebny a tvoříme.
  2. Letos chci zkusit koncertovat i sám za sebe jen s kytarou a klavírem, tak jak se občas v malém okénku prezentuju na koncertech s Vláďou Mertou či Lubošem Pospíšilem. Můj první celovečerní koncert bude 3.3. ve Vratislavicích, na kraji Liberce, v hudebním salonku 12 12 12, pojeďte se mnou, jste-li taky tak zvědaví jako já, co z toho vyleze :)
  3. V téměř totožné podobě jako vloni a předloni budeme letos hrát se sestavou Vladimír Merta – Honza Hrubý – Hromosvod. Tato parta se osvědčila, zde netřeba velkých změn, jen jednu za bicí soupravou – počínaje koncertem 28.2. v Kolíně se stává novým bubeníkem „Mertohrubosvodu“ dvacetiletý student Ježkovy konzervatoře Vítek Skalička. Hraje skvěle a citlivě. V rámci této sestavy budete moct slyšet i několik písniček Hromosvodu v původní podobě, tak jak tomu bylo i vloni. Nastávající koncerty: 28.2. Kolín, 31.3. Děčín, 27.4. Praha, 6.5. Tábor, 28.5. Teplice. Pro připomenutí, jak zní Mertohrubosvod, koukněte na video z Náměsti nad Oslavou (ještě s Jakubem za bubny): https://www.youtube.com/watch?… … anebo z předloňského Kaštanu: https://www.youtube.com/watch?…

Těšíme se na Vás na koncertech s triem, s Mertou a Hrubým i já sólově. Za všechny zdraví Ondřej